söndag 31 oktober 2010

November


Hösten börjar göra rum för den kommande vintern. Stormen för ett par helger sedan slet alla löv av träden häromkring och nu längtar vi efter lite (jag sa lite!) snö som gör livet lite ljusare!
Det är dags att börja tänka på att det snart är advent - samla mossa , kottar och knotiga grenar innan snön har lagt sig!
Och om det känns lite väl mörkt just nu - tänd ett ljus (eller två)!
* Kratta löv innan snön lagt sig. Lägg i en lövkompost - ger fantastiskt fin jord! Eller släng dom under bärbuskar eller på rabatterna, löven multnar och ger jordförbättring till nästa år. Hos mig har dom lagt sig som yllestrumpor runt häcken, och jag tror dom får ligga kvar där. Bara att mylla ner med kultivatorn till våren!
* Än är det inte för sent! Det går att plantera vårlökar så länge det går att gräva i jorden. En bra spade, lite spetsig och med "inbyggd" mätsticka gör jobbet lätt.
* Vattna vintergröna växter innan tjälen slagit till. Det gör övervintringen lättare, och minskar risken för bruna, torra partier till våren.
* Dags att sätta om amaryllisen om du vill ha den i blom innan julen.
* Kupa rosorna: Lägg upp jord eller mull 10-15 cm upp. Granriset kan du vänta med till jorden frusit till ordentligt.
* Rädda Rosmarinen! Ta in den genast om du inte redan gjort det. Vill stå ljust men svalt. Har du inget utrymme att övervintra den? Skörda, klipp och torka eller frys in! Jättegott till klyftpotatis!
* Vill du binda en egen krans i år? Plocka lingonriset nu!
* Mata småfåglarna! Vi har fina fågelmatare i butiken, om du vill mata dom med stil!
* Skydda perennerna från hungriga rådjur och harar: Lägg hönsnät över rabatterna så dom inte kommer åt! Fungerar för allt från kattbajs till renars gästabud.
* Det finns speciella gnagskydd för unga fruktträd och deras bark att köpa hos handelsträdgårdarna.
* Till sist: Tänk på att din trädgård inte alls har dött - den bara sover och hämtar kraft till nästa säsong... Det borde vi också göra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar