fredag 8 oktober 2010

Plommonmarmelad

Den långa koktiden gör att inget pektin behöver tillsättas.
Sockret tillsätter man sent i kokningen för att undvika att skalen blir sega.
Kärnorna får koka med, det ger en fin, lite nötig smak.
Lime och citron är perfekta komplement till plommonen som kan bli väl söta i marmelad och sylt.

65 plommon (ca 2 liter)
6 dl vatten
2 stora syrliga äpplen
1 lime (+ skal av 1/2 lime)
1/2 citron (+ skal av 1/4 citron)
1 kanelstång
6 dl strösocker

Gör så här:
Skölj och dela plommonen. Skala äpplena och dela i bitar.
Koka allt utom sockret på svag värme och rör om ofta. Ta upp kärnorna efter ca 1 1/2 timma.
Tillsätt sockret. Koka ytterligare 30 minuter.
Frys in i plastburkar el. plastpåsar och ta fram lite i taget, eller tillsätt lite natriumbensoat, enligt anvisningarna på förpackningen, om du vill hälla upp på burkar.
Gott, friskt, sött och lite syrligt! Precis som jag vill ha min marmelad...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar