fredag 8 oktober 2010

Oktobertips

Det brinner i skogen!
Av vackra höstfärger förstås. På sina hålla har har de rödgula löven redan släpp taget om denna säsong och singlat ner till marken, där dom bildar stora "pölar" av gult, rött och brunt.
Dagarna blir obönhörligt kortare och mörkret hjälper naturen att komma till ro inför vintern.
Talgoxarna hittar fortfarande mat i skogen, men är lika fullt här och knackar på rutan och liksom undrar om vi inte ska börja mata dom snart.

* Plocka äpplen och ta vara på dom: mos, saft, chutney, frys in till pajer senare i vinter... Har du en svamptork kan du göra äppelchips!

* Det verkar vara plommonår i år! Jättegoda att äta som dom är, men det finns så mycket att man måste ju göra något mer av det. Själv har jag gjort plommonchutney med rött vin och muskovadosocker och plommonmarmelad med citron och lime. Jättegott! Jag lägger ut recepten här på bloggen om ni vill prova.

* Låt vissnade gräs och perenner stå! Klipp ner till våren istället, växterna klara övervintringen bättre och du kan skjuta upp det jobbet till senare. Dessutom är det vackert med gräsvippor och fröställningar i vinterträdgården!

* Prova att lämna trädgårdsdekorationerna ute i år! Ta in sådant som är frostkänsligt så klart, men gjutjärn t.ex. klarar sig fint.

* Töm fågelbad, dammar och regnvattentunnor som kan frysa sönder.

* Städa ur växthuset.

* Plantera vårlökar! Så länge det går att gräva i jorden kan du plantera lökar. Tillsätt gärna lite benmjöl så får dom en bra start.

* Dela och flytta perenner nu. Det går att göra till våren också, men dom kommer igång tidigare om dom får vila på sin nya plats över vintern.

* Fynda buskar, perenner och träd på plantskolorna! Nu rear många plantskolor ut sina lager inför vintern, och det går utmärkt att plantera sådant nu.

* Vårda verktygen. Rengör och smörj gärna in dem i linolja, såväl träskaft som rostfria blad.

* Längst i norr får man förbereda sig för snö redan. Det kan vara en god idé att lägga hönsnät över rabatterna om man brukar få påhälsning av fyrbenta trädgårdsälskare, stora som små.

* Vattna gärna vintergröna växter inför vintern så minskar risken för uttorkning.

* Kratta löv! Vi har fina hjälpmedel i butiken: Lövskopor och en trevlig lövsäck.

* Tänd ett ljus i mörkret! Vi har ljus för både inne- och utebruk, ljuslyktor och marschallhållare (och fler modeller på väg in!) om du vill förnya dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar