söndag 31 oktober 2010

November


Hösten börjar göra rum för den kommande vintern. Stormen för ett par helger sedan slet alla löv av träden häromkring och nu längtar vi efter lite (jag sa lite!) snö som gör livet lite ljusare!
Det är dags att börja tänka på att det snart är advent - samla mossa , kottar och knotiga grenar innan snön har lagt sig!
Och om det känns lite väl mörkt just nu - tänd ett ljus (eller två)!
* Kratta löv innan snön lagt sig. Lägg i en lövkompost - ger fantastiskt fin jord! Eller släng dom under bärbuskar eller på rabatterna, löven multnar och ger jordförbättring till nästa år. Hos mig har dom lagt sig som yllestrumpor runt häcken, och jag tror dom får ligga kvar där. Bara att mylla ner med kultivatorn till våren!
* Än är det inte för sent! Det går att plantera vårlökar så länge det går att gräva i jorden. En bra spade, lite spetsig och med "inbyggd" mätsticka gör jobbet lätt.
* Vattna vintergröna växter innan tjälen slagit till. Det gör övervintringen lättare, och minskar risken för bruna, torra partier till våren.
* Dags att sätta om amaryllisen om du vill ha den i blom innan julen.
* Kupa rosorna: Lägg upp jord eller mull 10-15 cm upp. Granriset kan du vänta med till jorden frusit till ordentligt.
* Rädda Rosmarinen! Ta in den genast om du inte redan gjort det. Vill stå ljust men svalt. Har du inget utrymme att övervintra den? Skörda, klipp och torka eller frys in! Jättegott till klyftpotatis!
* Vill du binda en egen krans i år? Plocka lingonriset nu!
* Mata småfåglarna! Vi har fina fågelmatare i butiken, om du vill mata dom med stil!
* Skydda perennerna från hungriga rådjur och harar: Lägg hönsnät över rabatterna så dom inte kommer åt! Fungerar för allt från kattbajs till renars gästabud.
* Det finns speciella gnagskydd för unga fruktträd och deras bark att köpa hos handelsträdgårdarna.
* Till sist: Tänk på att din trädgård inte alls har dött - den bara sover och hämtar kraft till nästa säsong... Det borde vi också göra!

fredag 8 oktober 2010

Plommonmarmelad

Den långa koktiden gör att inget pektin behöver tillsättas.
Sockret tillsätter man sent i kokningen för att undvika att skalen blir sega.
Kärnorna får koka med, det ger en fin, lite nötig smak.
Lime och citron är perfekta komplement till plommonen som kan bli väl söta i marmelad och sylt.

65 plommon (ca 2 liter)
6 dl vatten
2 stora syrliga äpplen
1 lime (+ skal av 1/2 lime)
1/2 citron (+ skal av 1/4 citron)
1 kanelstång
6 dl strösocker

Gör så här:
Skölj och dela plommonen. Skala äpplena och dela i bitar.
Koka allt utom sockret på svag värme och rör om ofta. Ta upp kärnorna efter ca 1 1/2 timma.
Tillsätt sockret. Koka ytterligare 30 minuter.
Frys in i plastburkar el. plastpåsar och ta fram lite i taget, eller tillsätt lite natriumbensoat, enligt anvisningarna på förpackningen, om du vill hälla upp på burkar.
Gott, friskt, sött och lite syrligt! Precis som jag vill ha min marmelad...

Plommonchutney

Detta recept kommer från kända TV-kocken Leila. Jag hade ingen apelsin hemma när jag provade, men lime var inte alls dumt det heller! Gör gärna dubbel sats när du ändå håller på - det blir lite men gott! Prova denna till ost!

8 mogna plommon
1 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
1 dl muskovadosocker
1 knivsudd salt
1 knivsudd cayennepeppar
3 st kanelstänger
1 st stjärnanis
1 st apelsin, saft (1/2) & rivet skal - eller lime!

Gör så här:
1. Tvätta, kärna ur och tärna plommonen
2. Lägg dem i en kastrull och blanda med resten av ingredienserna.
3. Koka utan lock i ca 30 minuter tills plommonen är mjuka och allt kokat ihop.

Oktobertips

Det brinner i skogen!
Av vackra höstfärger förstås. På sina hålla har har de rödgula löven redan släpp taget om denna säsong och singlat ner till marken, där dom bildar stora "pölar" av gult, rött och brunt.
Dagarna blir obönhörligt kortare och mörkret hjälper naturen att komma till ro inför vintern.
Talgoxarna hittar fortfarande mat i skogen, men är lika fullt här och knackar på rutan och liksom undrar om vi inte ska börja mata dom snart.

* Plocka äpplen och ta vara på dom: mos, saft, chutney, frys in till pajer senare i vinter... Har du en svamptork kan du göra äppelchips!

* Det verkar vara plommonår i år! Jättegoda att äta som dom är, men det finns så mycket att man måste ju göra något mer av det. Själv har jag gjort plommonchutney med rött vin och muskovadosocker och plommonmarmelad med citron och lime. Jättegott! Jag lägger ut recepten här på bloggen om ni vill prova.

* Låt vissnade gräs och perenner stå! Klipp ner till våren istället, växterna klara övervintringen bättre och du kan skjuta upp det jobbet till senare. Dessutom är det vackert med gräsvippor och fröställningar i vinterträdgården!

* Prova att lämna trädgårdsdekorationerna ute i år! Ta in sådant som är frostkänsligt så klart, men gjutjärn t.ex. klarar sig fint.

* Töm fågelbad, dammar och regnvattentunnor som kan frysa sönder.

* Städa ur växthuset.

* Plantera vårlökar! Så länge det går att gräva i jorden kan du plantera lökar. Tillsätt gärna lite benmjöl så får dom en bra start.

* Dela och flytta perenner nu. Det går att göra till våren också, men dom kommer igång tidigare om dom får vila på sin nya plats över vintern.

* Fynda buskar, perenner och träd på plantskolorna! Nu rear många plantskolor ut sina lager inför vintern, och det går utmärkt att plantera sådant nu.

* Vårda verktygen. Rengör och smörj gärna in dem i linolja, såväl träskaft som rostfria blad.

* Längst i norr får man förbereda sig för snö redan. Det kan vara en god idé att lägga hönsnät över rabatterna om man brukar få påhälsning av fyrbenta trädgårdsälskare, stora som små.

* Vattna gärna vintergröna växter inför vintern så minskar risken för uttorkning.

* Kratta löv! Vi har fina hjälpmedel i butiken: Lövskopor och en trevlig lövsäck.

* Tänd ett ljus i mörkret! Vi har ljus för både inne- och utebruk, ljuslyktor och marschallhållare (och fler modeller på väg in!) om du vill förnya dig!