söndag 30 januari 2011

Februari

Visst ser dom läckra ut?
Nu är det lovligt att börja längta - och dags att börja odla!
Vi har haft ännu en ovanlig vinter, och norra delarna får ha kvar den ett bra tag till! Lång och kall, tror jag vi kan summera den så här långt.
Samma råd som ifjol gäller, med andra ord, beträffande att beskära fruktträd: Kolla väder och temperatur mer än almanackan.* Skydda växterna med jute/säckväv mot vårsolen när den börjar värma. Det minskar risken för uttorkning av vintergröna växter så som tuja och idegran m.fl. Resultatet kan bli fula bruna partier annars.
* Fortsätt att mata fåglarna! Dom behöver tillskott länge ännu.
* Dags att så de första fröna! Chili och lobelia t.ex. tar lång tid på sig att gro. Missa inte trenden att göra dina egna såkrukor av tidningspapper! Vi har krutillverkare i två modeller: En i tre storlekar, och en "enkel". (Tillfälligt slut - väntas in inom kort).
Ett ack så vanligt problem när man sår är vattningen: Vattna lagom, försiktigt med kannan... annars hamnar ju alla frön i ett hörn av krukan, som en klump. Och sedan, när första balden kommit upp, plattar man till dom små stackarna med vattnet så dom blir liggande och ruttnar bort... Vi har förstås en lösning, om du delar detta problem: Duschmunstycket som fixar sådden! Det finns fyra olika munstycken med olika fin stril, varav ett med liten stråle som lätt kommer in under hjärtbladen, utan att platta ner dom!
Jordsållet siktar en tunt lager fin jord över de små bredsådda fröna.

* Köp hem jord till omplantering av krukväxter. Det är faktiskt dags nu! Om du har lust passar du på att föröka det som går. Klipp ner, plantera om och ta sticklingar på pelargonerna t.ex! Tänk dig ett helt fång kraftiga pelargoner i en stor kruka på bron i sommar...
Vi har hjälpmedel som förenklar även till detta: Krukborsten gör rent krukorna i ett nafs, jordskopan (vill jag inte vara utan!) är perfekt att ösa jord till krukorna med, och den lilla saxen fixar små sticklingar på sekunden.
* Njut av vårsolen så snart du får en chans! 10 minuter på lunchen gör underverk för humöret! Och för dom delar landet som har snö länge än: Passa på att njuta av det! Den ligger inte kvar för evigt, jag lovar. Lägdåkning, slalom, skridskor, åka pulka med barn eller barnbarn, eller en lång promenad i gnistrande vitt landskap.
* Planera inför kommande trädgårdssässong!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar