onsdag 9 mars 2011

Mars

Ännu en hård och lång vinter! Och just som suckarna blir som tyngst över detta faktum börjar - mot alla odds! - vårtecknen krypa fram: Dagarna blir allt ljusare, här och där soliga dagar med temperaturer som definitivt andas Vår och så tittar dom fram: första krokusarna! Så fort snötäcket dragit sig tillbaka ett par decimeter från husväggen ser dom sin chans!


Visst ser det som vanligt rätt olika ut runt om i vårt väldigt avlånga land, men nu går inte utvecklingen att stoppa: Våren kommer!


* Det är dags att börja odla! Så frön och hjälp gärna till med dagsljuslampa. Har ni sett att vi har Kruktillverkare för att göra såkrukor av tidningspapper? Vi har två varianter i lager; den på bilden, samt en i tre storlekar (som dessutom är FSC-märkt).
Plantera senare om med kruka och allt! Då slipper du störa små känsliga rötter och krukan multnar snabbt.
* Plantera om din krukväxter nu om du inte redan gjort det! Rengör krukorna, gärna med en Krukborste så går det fort och lätt. Tänk på att inte gödsla den första tiden efter att växterna fått ny jord.
* Hög tid att väcka Pelargonerna! Ta sticklingar när du ändå klipper ner dom. En något spretig form ger så småningom en fin planta med förgreningar i olika höjd. Jag använder denna sax som är liten och nätt och mycket dekorativ!
* I trädgården är det dags att skydda vintergröna och andra känsliga växter mot vårsolen. Svep in t.ex. juteväv, och vattna för att förhindra uttorkning!
* Var inte för snabb att städa rabatterna när snötäcket försvunnit! Fjolårslöven gör ett bra jobb som skydd mot både uttorkande sol och köldknäppar.
* När tjälen har gått ur och det går att gräva i jorden är det dags att jordförbättra med välbrunnen kogödsel.
* Allra längst i söder kan man snart lägga en hink eller en stor kruka över rabarbern som drivhus!
* Beskärningssäsongen börjar nu! Som vanligt gäller att norra Sverige får ge sig till tåls ett tag till... Men glöm inte att ta in kvistarna som blir över och sätt i en vas med vatten! Ljuvligt...
* Använd minsta ursäkt till att gå ut och vända näsan mot vårsolen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar