måndag 14 december 2009

Mammas Fruktkaka

Den godaste fruktkaka jag någonsin smakat! Baka den redan nu, den är mycket hållbar och blir bara bättre av att få vila till sig...

200 g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
2 dl russin
1 förp. syltade apelsinskal (ca 60g)
1 förp. hackat suckat (ca 55g)
1 förp. hackad mandel (ca 35g)
3 dl vetemjöl

Rör smöret mjukt med elvist.
Häll i sockret och rör tills allt är poröst och skummigt.
Tillsätt äggen, ett i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg.
Blanda russin, apelsinskal, suckat och mandel med en del av mjölet och rör ner blandningen i smeten.
Tillsätt resten av mjölet och rör tills allt är väl blandat.
Lägg smeten med sked i en smord och bröad form på ca 1 1/2 liter (jag brukar använda en avlång form).
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timme och 10 minuter.
Låt kakan svalna i formen och stjälp sedan upp den på ett galler. Lägg tillbaka formen över kakan och låt den kallna, så håller den sig saftig.
Förvara kakan i en burk med lock, gärna inlindad i aluminiumfolie eller i en plastpåse.

Skär kakan i tunna skivor!

www.minlillavra.com

Leilas Safransskorpor

Var beredd på att göra flera satser, dom är hur goda som helst....

100 g smör
1g r saffran
2 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 dl bakpulver
1,5 dl hel sötmandel
Råsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna med mandeln och vänd ner i bunken.
Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut dem och sänk värmen till 125 grader.
Skär längderna i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt skorporna stå i eftervärmen tills ugnen kallnat.

www.minlillavra.com

Enkla Chokladpraliner

Underbart goda, med pistagenötter och aprikoser! Och dessutom enkla att göra...

350g mörk choklad
1 burk kondenserad mjölk
30g smör (äkta vara!)
150g pistagenötter
1/1-1 dl torkade aprikoser
1 krm salt

Hacka pistagen och aprikoserna grovt.
Dela chokladen i mindre bitar.
Lägg den tillsammans med kondeserad mjölk,
smör och salt i en tjockbottnad kastrull.
Värm försiktigt och rör om tills det har smält.
Rör ner nötter och aprikoser.
Häll upp smeten i 2 formar (ca 15X20 cm)
och låt svalna. Ställ i kylen för att stelna
innan Du skär upp chokladen i lämpliga bitar.
Förvara kallt!

www.minlillavra.com