måndag 14 december 2009

Mammas Fruktkaka

Den godaste fruktkaka jag någonsin smakat! Baka den redan nu, den är mycket hållbar och blir bara bättre av att få vila till sig...

200 g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
2 dl russin
1 förp. syltade apelsinskal (ca 60g)
1 förp. hackat suckat (ca 55g)
1 förp. hackad mandel (ca 35g)
3 dl vetemjöl

Rör smöret mjukt med elvist.
Häll i sockret och rör tills allt är poröst och skummigt.
Tillsätt äggen, ett i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg.
Blanda russin, apelsinskal, suckat och mandel med en del av mjölet och rör ner blandningen i smeten.
Tillsätt resten av mjölet och rör tills allt är väl blandat.
Lägg smeten med sked i en smord och bröad form på ca 1 1/2 liter (jag brukar använda en avlång form).
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timme och 10 minuter.
Låt kakan svalna i formen och stjälp sedan upp den på ett galler. Lägg tillbaka formen över kakan och låt den kallna, så håller den sig saftig.
Förvara kakan i en burk med lock, gärna inlindad i aluminiumfolie eller i en plastpåse.

Skär kakan i tunna skivor!

www.minlillavra.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar