onsdag 30 september 2009

Oktobertips

Oktober

Dags att skörda de sista grönsakerna & frukterna! Ta vara på; frys in, gör inläggningar, saft & sylt.
Det är sann rikedom att kunna skörda eget...




  • Gå varsamt fram när du städar rabatterna inför vintern! Låt det mesta (varför inte allt?) stå kvar och skydda mot kylan.

  • Vattna! Vintergröna växter vill gärna ha vatten nu innan marken fryser till; det hjäper dom att klara vinern.

  • Ta upp knölar för vinterförvaring. Har du en "Chokladblomma" i rabatten? Prova att övervintra den! Enligt Märta Eklund, trädgårdsentusiast i Burträsk, går det bra att klara dom inomhus, svalt och ljust, i en rymlig kruka med jord. Vattna sparsamt.

  • Tag vara på det som bjuds i naturen; plocka svamp och lingon. Hittar du nypon; plocka och torka! Nyponsoppa gjord på riktiga nypon är fantastiskt gott!

Nyponsoppa (som faktiskt innehåller nypon!):

3 dl torkade nypon - får gärna vara frostnupna!
1 1/4 l. vatten
1/2 - 1 dl socker
1 msk potatismjöl

Krossa gärna nyponen i mortel och låt dom dra i vattnet över natten. Koka upp och låt koka i 45 minuter. Om du vill kan du passera moset genom en sil (Jag brukar använda en vanlig sil och en slev). Tillsätt socker. Blanda potatismjölet med lite vatten och rör ner det i soppan. Koka upp.
Låt svalna något och servera med de tillbehör du tycker bäst om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar