onsdag 8 september 2010

September

Hösten kom fort i dessa delar av landet, men sommaren är på återbesök just nu - härligt! Kvällarna blir mörkare och friheten att vara ute och påta efter barnen har lagt sig inskränks av svårigheten att se vad man gör... Största sporten just nu är att hinna vara ute i solen så mycket som möjligt! Och hänga ut tvätt så länge det går t.ex.

Kvällarna tillbringar jag gärna på altanten, med tända ljuslyktor, fårskinnsfällen och en varm filt. Ibland tänder en marschall i eldklotet. Sedan en god bok, eller ett nummer av Drömhem & Trädgård och en kopp te med honung. Har jag tur kommer grannens katt Bilbo på besök och värmer mig lite extra!

Trädgården håller på att lungna ner sig inför den kommande viloperioden, och vi får ägna oss åt att klippa ner vissnade blomställningar och dela och flytta perenner. Höstlökar kan vi gräva ner så länge vi får ner spaden i jorden, så det är ingen panik!



Själv ska jag dela ett antal perenner och starta nya rabatter! Lite senare ska jag gräva ner vårlökar under äppelträdet, som ska få en "matta" av nävor att stå på.


* Se upp med nattfrosten! Täck med gamla lakan eller liknande om du vill ha kvar blommorna i krukor och rabatter, så slipper du bära in över natten.

* Skörda squash, gurka och tomater, morötter och de äpplen som mognat. Päron och plommon är också på gång.

* Klipp in dina örter för infrysning eller torkning. Vi har den fiffiga örtsaxen med flera skär "multiklipp" som synts i TV!

* Fortsätt samla fröer; "plocka" i torrt väder och förpacka och märk med sort och datum. Varför inte förvara ståndsmässigt i en vacker fröburk? Många fröer gror bäst om de fått en köldknäpp. Det går fint att fixa med en vecka i frysen!

* Dela och flytta perenner nu. Alla perenner mår bra av att delas med jämna mellanrum (vart 3:e - 4:e år, ungefär). Det du planterar nu hinner rota sig fint inför vintern. Använd det som blir över till att utvidga rabatten, eller starta en ny! Kanske grannar och vänner blir glada av att få något nytt? Många trädgårdsföreningar har bytesträffar. Eller varför inte sälja ditt överskott på loppis?

* Fynda på plantskolornas utförsäljningar!

* Fota gärna dina rabatter! Det gör det så mycket enklare att planera eventuella förändringar under vintern. Man kan ju också göra en enkel skiss, och skriva in namnen på växterna.

* Köp vårlökar medan det fortfarande finns att välja på!

* Gå på svamp- och lingonjakt i skogen vackra dagar. Är du "svampnovis"? Statsa på sådant som inte går att förväxla: Kantareller! (Mums!) Chansa aldrig!