fredag 4 juni 2010

Juni


Så var det nu äntligen Juni = sommar!
Nu är hela landet grönt och lusten att påta i trädgården märks också över hela landet.
Min favorittulpan blommar för fullt just nu (se bilden) Stella Reinfeldt (helt utan politiska kopplingar!) med sin polkafärgade mönstring och pionliknande kronblad...
Rabarbern har kommit upp - glöm inte att ta reda på den! Du får ett härligt recept på marmelad längst ner i det hät inlägget.
Just den här tiden - mellan hägg och syrén är ju fantastisk: Nu har vi allt framför oss! Även om pollenplågan irriterar lite så är det ändå ljuvligt med allt ljusare och ljummare kvällar.
* Rensa ogräs - innan det gått till frö! (Det blir såååå jobbigt annars!)
* Gödsla och vattna! Nässelvatten är gratis och helt fantastiskt. Blanda barkmull, kogödsel, vedaska och stenmjöl - och du har en dynamitgödning! Det behöver inte vara så kompliserat - hoppa över alla 24 olika gödningsmedel man kan hitta i fackhandeln. Proffsen använder bara två...
* Plantera ut sommarblommor! Jag kan inte hålla mig längre - några gamla lakan får fungera frostskydd om det skulle behövas.
* Kupa potatisen. Har du inte satt än? Kanske har du bara en balkong? Sätt i hink! Lite jord i botten till att börja med, och kupa över undan för undan så får du ganska mycket potatis till slut!
* Dela höstblommande perenner nu. Utöka dina egna rabatter eller ge bort.
* Beskär vintergröna växter. Har du krypgran? Den blir så småningom 3 meter hög om du inte beskär!!!
* Så morötter och rädisor på friland. Jag skulle också vilja slå ett slag för odlingslådorna: vanliga pallkragar duger fint. Vitsen är att få upp odlingsbädden = varmare jord. På så vis får vi snabbare och bättre resultat, något vi behöver i norr!
* Behandla mot bladlus om det behövs. Blanda 1 dl såpa, 1 msk T-röd och 1 liter vatten. Spraya på frikostigt och upprepa en vecka senare. En hård stråle kallt vatten kan också skölja bort lössen.
* Arbetet i trädgården blir roligare med bra verktyg. Skaft som viker sig på billiga verktyg gör att man tröttnar fort... Satsa en slant på verktyg från Joseph Bently med 25 års garanti istället!
* Glöm inte att ta paus...

Rabarbermarmelad med vanilj

1 kg rabarber
1 kg strösocker
2 vaniljstänger
Skär i mindre bitar och skrapa ur vaniljstängerna. Låt allt koka på svag värme under lock. Rör om då och då. Ta av locket när vätskan kokat ur rabarbern (ca 20-30 minuter) och koka ytterligare 40-60 minuter till marmeladkonsistens - passa noga så det inte bränns och rör om ibland. Häll upp på varma glasburkar och förslut genast.

Annat gott av rabarber: Saft, paj, kräm, kompott, kakor (rabarbergrottor)...