söndag 7 mars 2010

Mars


Våren har ännu inte hunnit särksilt långt, ens i våra sydligaste trakter, men vi är i mars månad - det blir vår snart! Takdroppen kommer tätare och snön drar sig tillbaka från husväggarna, ocg då kommer dom: underbara pärlhyacinter,välkomna snödroppar och vänliga krokusar!
* Fortsätt mata fåglarna! Dom behöver tillskott länge än, och när flyttfåglarna kommer behöver dom också lite lättillgänglig mat efter den långa resan. (Kolla in vår nya fågelmatare i webbutiken: http://www.minlillavra.com/!)
* Dags att plantera om pelargonerna, och om Du vill ha fler - ta sticklingar! Pelargoner är mycket lätta att föröka. Plantera om alla andra krukväxter nu också, dom kommer att tacka Dig med ny livslust och kankse lite blomning... Hoppa över näringen de första veckorna efter omplanteringen, annars är det risk för att dom enbart sätter gröna blad och inga blommor.
* Vi fortsätter vårsådden med sådant som purjolök, mejram, basilika och - om Du har växthus och vill odla tomater: dags att så, för utplacering i växthus när temperaturen tillåter. Saknar Du odlingstillbehör - titta in i butiken! Vi har tex. jättepraktiska duschar som passar till petflaskor, och väntar in de superfina fröburkarna från Burgon & Ball.
* Skydda känsliga och vintergröna växter från vårsolen med t.ex. juteväv. Det förhindrar uttorkning och tråkiga bruna partier i t.ex. tuhja och idegran. Rosorna vill också gärna ha lite skydd i början.
* Om Du kommer fran till Dina fruktträd (pga snödjupet!) kan Du börja beskära nu, om temperaturen tillåter (det bör ligga på plus...) Längst i norr kan det vara klokt att vänta lite till. Men när Du gör det - glöm inte att ta in kvistarna och sätta dom i en vas...
* Ha inte alltför bråttom att vårstäda. Det som ligger kvar efter vintern kan vara bra att ha som skydd under kalla nätter ett tag till.
* Alla som har eldningsmöjligheter har nog eldat lite extra i vinter: sprid ut lite vedaska under bärbuskar och fruktträd! (kan göras ovanpå den sista snön också). Den innehåller viktiga näringsämnen.
* Vårda gärna Dina redskap: olja in träskaft och se över ev. rostfläckar mm.